Zeneovi

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

Az óvodás korú gyermekek előkészítése a zenetanulásra – a nagycsoport feladata. A foglalkozások legfontosabb eleme itt is a játék, de már hangsúlyt kapnak egyes, a zenéből fakadó fontos momentumok, elsajátítódnak azok az alapfogalmak, melyek megértése és gyakorlása megkönnyíti a későbbiek során a gyermek számára a zene tanulásának elkezdését. A hang tulajdonságainak megfigyelésével kirajzolódhatnak előttünk azok alapvető tulajdonságai, a hang hosszúság (ritmus), hangmagasság (intonáció), hangerő (dinamika), hangszín (hangfajták, hangszerek ismerete). Az ezekhez kapcsolódó fogalmak, kifejezések - a mérőütés, dalritmus, dallamvonal, szolmizáció, öt vonal, ének és beszéd összehasonlítása, a ritmusok gyakorló nevei, és még számtalan, a gyermekek számára érthető zenei fogalom – feldolgozása lassan, fokozatosan, logikus sorrendben és felépítésben, játékos formában történik.

Anyaként, zenészként és zenetanárként immár hosszú évek óta foglalkozom óvodás korú gyermekekkel. Próbálom őket – életkori sajátosságaikat megismerve és figyelembe véve – az igényes, szép zene és egymás szeretetére nevelni, hogy felnőtt korukban ők is fontosnak tartsák majd ugyanezt. Másodlagos, de lényeges célom zenei készségeik fejlesztése, melyet nem csak a zeneiskolában kamatoztathatnak, hanem a későbbiek során életük bármely területén. Foglalkozásaimon igyekszem olyan légkört és körülményeket teremteni, melyek egy iskola keretein belül barátságosnak számítanak. Nem padok között ülve „tanulunk”! Egy nagy szőnyegen játszunk, rengeteg kis hangszerrel ismerkedünk, kirakózunk, bábozunk, mozgunk, zenét hallgatunk… vagyis igazi óvodásként, szépen, lassan készülünk az iskolára.

A nagycsoportos zeneovi "menetrendje" már egymásra épülő zenei elemek elsajátításának sorozata, következetesen felépített éves terv alapján. (Csuka: Zeneovi, 2006.) Tehát a nagycsoportosok szeretném, ha nem hiányoznának! Ez mindannyiunk érdeke!

A zeneovi foglalkozásokra váltócipő szükséges!

 
Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Oktatási Hivatal Bázisintézménye

Szavazások

Milyen rendszerességgel látogatja hangversenyeinket?
 

Ízelítő galériánkból

Free Joomla Templates by JoomlaShine.com